Spekulerer du over, hvordan du skal få brugt dine græskar? Og er du oven i købet fan af italiensk mad? Så vil jeg vove at påstå, at den her cremede græskarlasagne er et "must try".
Græskarlasagnen indeholder de klassiske ingredienser fra det italienske køkken: Salvie, hvidløg, svampe, pasta, parmesan og ricottaost - og græskar selvfølgelig! Jeg vil prøve at holde igen med klichéerne, men lad mig bare sige, at det her er mundfulde af himmerige.
Lasagnen er kødfri, men jeg tør godt love, at en kødspiser ikke vil føle sig snydt. Er kød alligevel en nødvendighed, vil jeg foreslå, at du steger lidt bacon eller pancetta på panden og lægger imellem lasagnens lag.
Vil du gerne gå LCHF-vejen, kan du nemt udskifte lasagnepladerne med squash- eller aubergineskiver.
Buon appetito! 👩🍳
Ingredienser
Græskarpuré:
- 1000-1200 g græskar (fx Butternut, Uchiki Kuri, Buttercup, Muscade de Provence)
- Evt. ½ løg
- 3 spsk olivenolie + evt. lidt olivenolie til bagning af det ½ løg
- 3-6 spsk vand
- 1 tsk salt
- ½ tsk peber
- ½ tsk hvidløgspulver
Svampefyld:
- 2 spsk olivenolie eller smør
- 700 g svampe (fx svampemix eller champignoner), skåret i skiver
- 1 fed skalotteløg eller et halvt løg, hakket
- 4 fed hvidløg, hakket
- 2 spsk frisk salvie, hakket
- ½ tsk salt
- Evt. lidt trøffelolie, hvis du har det
Ricottafyld:
- 500 g ricottaost
- 1 æg (kan udelades)
- ½ tsk muskatnød
- ½ tsk salt
Ingredienser til resten af lasagnen:
- 3,5 dl revet mozzarella
- 1,5 dl revet parmesan
- 9 lasagneplader
- Evt. salvieblade til pynt
Svampefyldet får en tur på panden.
Græskarpuré, ricottafyld og svampefyld i skøn forening.
Fremgangsmåde
Start med at bage græskarret
- Sæt ovnen på 220 grader almindelig ovn.
- Flæk græskarret i to halve. Grav kernerne ud og placer græskarrerne med den åbne side (dvs. kødsiden) nedad på et stykke bagepapir på en bageplade.
- Hvis du tilføjer det halve løg, skal du også lægge det på bagepladen sammen med græskarret. Drys lidt olivenolie ovenpå løget.
- Bag græskar (og evt. løg) i ovnen i 30-40 minutter, indtil græskarret er mørt. Prik i græskarret med en gaffel for at tjekke, om det er mørt.
- Lad græskar (og løg) køle af.
- Sænk ovntemperaturen til 190 grader.
Imens græskarret køler af, laver du svampefyldet
- Varm olie eller smør på en stor, varm pande.
- Steg svampe, skattelotteløg og salt ved medium varme.
- Når svampene begynder at afgive vand, tilføjer du hvidløg, salvie og peber. Steg i yderligere 3 minutter, og sluk derefter for varmen.
- Smag til og tilføj evt. trøffelolie, hvis du alligevel har det i køkkenet.
Lav nu ricottafyldet
- Rør ricottaosten sammen med æg, muskatnød og salt med en gaffel, indtil du har en ensartet masse. Du kan sagtens udelade ægget, hvis du vil. Jeg bruger det, fordi det giver mere fyldighed.
Lav nu græskarpuréen færdig
- Når græskarret er afkølet, graver du alt kødet ud og lægger det i en skål eller food processor. Tilføj det ½ bagte løg, olivenolie, vand, salt, peber og hvidløgspulver. Brug en stavblender eller en foodprocessor til at blende ingredienserne sammen til en puré.
- Puréen skal have konsistens som en tyk sovs, så tilføj ekstra vand, hvis det er nødvendigt.
Nu skal lasagnen samles og have en tur i ovnen
- Find et ildfast fad frem. Målene på fadet skal være cirka 23 x 33 cm. Smør fadet med fedtstof.
- Fordel 1/4 af græskarpuréen i et jævnt lag i bunden af fadet. Læg 3 lasagneplader ovenpå. Derefter spreder du halvdelen af ricottafyldet jævnt ud på lasagnepladerne. Fordel nu 1 dl revet mozzarella og et par spiseskefulde parmesan ovenpå ricottafyldet. Tilføj nu 3 lasagneplader igen, og fordel resten af ricottafyldet så jævnt som muligt på lasagnepladerne. Smør halvdelen af den tilbageværende græskarpuré ud over ricottafyldet - evt. lidt mindre end halvdelen; der skal være nok til at dække toppen af lasagnen til sidst. Spred nu den sidste del af svampefyldet ud over græskarpuréen - og sørg for at få alle de små stykker løg og salvie med - og drys derefter med 1 dl revet mozzarella og et par spiseskefulde parmesan. Placer de sidste 3 lasagneplader på toppen, fordel den sidste græskarpuré på pladerne og drys til sidst med den sidste ost.
- Dæk fadet med staniol og bag lasagnen i ovnen ved 190 grader i 40 minutter. Efter de 40 minutter fjerner du staniolen og lader lasagnen bage videre i 15-20 minutter, indtil den er gylden.
- Pynt evt. med salvieblade lige inden, du serverer lasagnen.
Velbekomme!