Såkalenderen: Hvilke grøntsager kan jeg så i april?


 

Såkalender - hvilke grøntsager kan jeg så i april?


I april måned kribler det for alvor i fingrene hos mange hjemmedyrkere - og heldigvis er der masser af frø, du kan kaste dig over og så. Det gælder uanset, om du har drivhus, køkkenhave, altan eller terrasse.

Først får du listen over de grøntsagsfrø, du kan så i april. Længere nede i artiklen uddyber jeg, hvordan du sår de enkelte frø. På webshoppen finder du også uddybende såvejledninger under hver enkelt frø, hvor jeg angiver sådybde, planteafstand m.m.

Listen over frø, du kan så i april:

Ovenstående frø er de gængse grøntsager, som vi typisk dyrker i Danmark, og jeg har derfor ikke medtaget eksotiske grøntsager.

 

Forspir dine drivhusagurker indendøre fra midten af april

Drivhusagurker forspires indendøre fra midten af april, og de kan udplantes i drivhuset fra den sidste halvdel af maj måned.

agurkefrøene indendøre i 8-10 cm store potter fra midten af april og frem til juni - de spirer bedst ved en temperatur omkring 24-26° (og risikerer at rådne ved lavere temperaturer).

Vil du dyrke frilandsagurker, skal du vente lidt endnu. De skal nemlig sås tidligt på sommeren på blivestedet, når al risiko for frost er ovre, og jordtemperaturen er minimum 10 grader celsius.

 

Forspir auberginer indendøre til og med april

Du kan forspire auberginer indendøre i marts og april måned. De små planter udplantes i starten af juni i drivhus eller på en sydvendt, beskyttet altan eller terrasse, hvor de kan få masser af varme og læ. Auberginen er nemlig en varmekrævende plante. En solrig og beskyttet plet i haven kan også gå an, men udbyttet vil ikke være lige så stort som i drivhuset.

 

Forspir mildere chilier i april

I april er det ved at være sidste udkald for såning af chilifrø. Forspir chilifrøene indendøre, men vælg helst de mildere chilier til formålet - den type chilier, der har betegnelsen capsicum annuum. Chiliplanter bruger 4-7 måneder på at udvikle sig, og det er særligt de stærke chilier, der er langsommelige i deres vækst og modning.

Hvis du skal nå at høste chilier, når du sår i april eller maj, anbefaler jeg derfor de mildere sorter. Det kunne for eksempel være:

Chiliplanter kan dyrkes i drivhus eller i krukke på en varm, solrig og beskyttet plet på altanen eller terrassen.

 

De fleste kåltyper kan forspires i april

De fleste kåltyper sås indendøre i marts-april og udplantes i april-maj.

Dog findes der efterhånden kål til alle sæsoner, og du vil derfor også finde kål her på siden, som skal sås på andre tidspunkter af året. Såtidspunkter, udplantningstidspunkt m.m. for den enkelte kåltype står angivet under den enkelte sort.

Disse kål fra Frøsnapperen kan sås i april:

 

Visse krydderurter kan sås i april

Der er hel del krydderurter, du kan så i april måned - både på friland, altan, terrasse eller i drivhus. Du kan se såvejledningen under den enkelte krydderurt:

 

Forspir bladselleri helt frem til maj

Du kan forspire bladselleri i marts, april og maj måned. De små planter udplantes i juni-juli. Fra september måned kan du begynde at høste dine bladselleri og bruge dem i efterårets lune retter.

 

Så bladbede fra april og frem til august

Ja, du læste helt rigtig: Bladbede kan sås direkte på voksestedet helt fra april til august. Det er derfor en rigtig god ide at så bladbede løbende, så du får en god, lang sæson. Og sæsonen kan faktisk bliv rigtig lang. Bladbede kan stå ret længe i køkkenhaven og kan også godt tåle at blive kysset ganske let af frosten - men heller ikke mere end dét. Dæk derfor til med dobbelt lag fiberdug i november, hvis du stadig har bladbede i haven til den tid.   

 

Du kan roligt så pastinak

Du kan så pastinak direkte på voksestedet helt fra februar og frem til maj måned. Det er en dejlig stor tidsramme at arbejde inden for. Og pastinak er faktisk lige så gavmild, når det gælder høstperioden: Du kan nemlig grave knoldene op fra oktober og frem til februar måned, efterhånden som du skal bruge dem. 

 

Så dine forårsløg og pibeløg på friland i april 

Forårsløg kan sås på friland i april, imens pibeløg kan sås over en noget længere periode; fra marts til juli. Det er umådeligt svært at se forskel på pibeløg og forårsløg, og mange vil nok - til forveksling - kalde et pibeløg for et forårsløg. Forskellen mellem de to er, at pibeløg forbliver slanke og smalle i rodenden (ligesom en porre), imens forårsløget med tiden vil danne et lille, rundt løg i rodenden. 

 

Peberfrugt dyrkes ligesom chili

Peberfrugt skal dyrkes ligesom chili. Ligesom med chilien kan det godt lade sig gøre at forspire peberfrugtfrø i april og maj. Men peberfrugtplanter har også en udviklingstid på fire til syv måneder, så dit udbytte vil komme sent på sæsonen, når du sår i april.

Peberfrugtplanter kan - ligesom tomat og chili - dyrkes på terrassen eller altanen i potter, krukker eller anden beholder, hvis der er sol og læ.

Glad peberfrugtplante 🌱🥰 I marts såede jeg peberfrugten ‘Corno di Toro Giallo’. En favorit i Italien på grund af dens søde og fyldige smag. Frugterne er lange og slanke og får en flot, gyldengul farve, når de er blevet modne. De bliver op til 15 til 25 cm lange og bliver 4 til 6 cm brede på det øverste stykke. De kan høstes, mens de stadig er grønne eller kan efterlades på planten for at modne helt. I Italien steger eller griller man ofte Corno di Toro Giallo med olivenolie, men de bruges også i salater, på pizza eller i pastaretter. Endeligt kan man også fylde dem med fx ris, urter eller noget helt tredje. Mulighederne er mange. Corno di Toro er i øvrigt blevet tildelt RHS Award of Garden Merit (AGM) af det engelske haveselskab. En fornem pris, der vidner om, at denne peberfrugt har sin berettigelse hos hjemmedyrkere. Egnet til dyrkning i drivhuset eller udendørs. Dyrker du den udendørs, skal du sørge for, at planten står et varmt, beskyttet og solrigt sted. Du kan stadig nå at så peberfrugtfrø her i april 🌱

Et opslag delt af Frøsnapperen (@froesnapperen) den

 

Forspir porre indendøre til og med april

Når du dyrker porrer fra frø, bør du forspire dem i potter eller kasser indendøre fra midten af marts til og med april. Spirerne skal udplantes på friland sidst i maj og have stået til afhærdning udendøre 1-2 uger før udplantning.

 

Så radiser på friland i april og helt frem til september

Du kan så radiser på friland i april måned og helt frem til september. Så med 1-2 ugers mellemrum, så du har radiser hele sæsonen.

Radiser kan også fint sås i altankasser og krukker.

 

Så salat på friland fra midt april

Fra midt april og frem til slut juli kan du så salat på friland.

 

Så spinat på friland i hele april

Vil du have spinat i haven, skal du så i april og først i august. Du bør ikke så spinat i løbet af sommeren, da spinat går i blomst på grund af varmen og de lange dage.

 

Tomat kan forspires indendøre indtil starten af april

Tomater kan sås indendøre fra marts til starten af april.

Drivhustomater udplantes fra først til midt i maj. Frilandstomaterne udplantes fra midt i maj til først i juni afhængig af, hvornår faren for nattefrost er ovre.

Husk, at du også kan dyrke tomater på terrassen eller altanen - bare der er læ og masser af sol. Læs artiklen "Altan- og terrassevenligt: Dyrk køkkenhaven i krukker og kasser" og få tips til at dyrke tomater og andre grøntsager på få kvadratmeter.

Ovenstående gælder uanset tomatsorten. Jeg plejer at forspire både cherrytomater, blommetomater og bøftomater for at få så meget variation som muligt.

 

Så ærter på friland i april og frem til juni

Du kan så ærter i april og frem til juni på friland. De tidligste ærter bør du dække med fiberdug, så længe der er risiko for frost.

Det er i det hele taget en god ide at dække med insektnet, indtil spirerne når en højde på cirka 10 cm. Fuglene er nemlig frygteligt glade for ærter og ærteskud, så det er først, når planterne når en vis højde, at fuglene stopper med at betragte dem som føde.

 

Har du spørgsmål til frø og såning, er du altid velkommen til at kontakte mig.

God fornøjelse 🌱💚

/Kathrine


You may also like

Sub Blog posts

Se alt
Example blog post
Example blog post
Example blog post