Såkalenderen: Hvilke grøntsager kan jeg så i marts?Hvilke grøntsager kan jeg så i marts måned?


Intet står mejslet i sten, men der findes tommelfingerregler for, hvornår du kan så hvilke frø. Her får du en oversigt over, hvilke grøntsagsfrø du kan så i marts måned. Mange afgrøder forspires indendøre i marts, hvorefter de plantes ud på friland, i drivhus, på terrasse eller altan, når temperaturerne byder det. Læs med og få overblikket.

Lige om lidt har du helt styr på, hvad du kan så i marts måned. Husk, at der er tale om tommelfingerregler - og de kan som bekendt bøjes.

Én regel, som jeg ikke synes, at du skal bøje, er: Undgå at så før angivelserne i såvejledningerne. Sår du for tidligt, risikerer du at få ranglede planter, der aldrig bliver sunde.

Så hellere for sent end for tidligt. Bevares, det er ikke altid man når det hele. Når du ikke at så drivhustomaterne i marts, sår du dem bare i april. Det har ingen taget skade af (læs: din tomatsæson bliver blot lidt kortere). Og man skal ikke stresse over så rare ting som frø og planter. 

Listen: Grøntsager, du kan så i marts

Før jeg uddyber de enkelte grøntsager, du kan så i marts måned, får du et overblik over, hvilke det drejer sig om:

Du kan i øvrigt se detaljerede såvejledninger under hver produktbeskrivelse på de enkelte sorter på webshoppen. Her fremgår det også, hvornår de enkelte sorter skal sås. 

Jeg vil samtidig understrege, at du kan så flere typer grøntsager end dem på listen; fx noget så eksotisk som melon. Men i denne såkalender har jeg valgt at holde mig til de gængse grøntsager, som vi dyrker i Danmark.

Lad os komme videre i teksten. Første levende billede: de skønne tomater.

 

Forspir drivhustomater i start marts og frilandstomater i midt marts

Tomater kan sås indendøre fra marts. Så drivhustomaterne fra starten af marts og frilandstomaterne fra midt marts til start april.

Drivhustomater udplantes fra først til midt i maj. Frilandstomaterne udplantes fra midt i maj til først i juni afhængig af, hvornår faren for nattefrost er ovre.

Husk, at du også kan dyrke tomater på terrassen eller altanen - bare der er læ og masser af sol. Læs artiklen "Altan- og terrassevenligt: Dyrk køkkenhaven i krukker og kasser" og få tips til at dyrke tomater og andre grøntsager på få kvadratmeter.

Ovenstående gælder uanset tomatsorten. Jeg plejer at forspire både cherrytomater, blommetomater og bøftomater for at få så meget variation som muligt.

Vi har masser af spændende tomatfrø her på sitet, så tag et kig på vores udvalg af tomatfrø her ->

 

 

Forspir chilier - også i marts

Optimalt set sår man chilifrø indendøre i februar og marts, men du kan faktisk så dem helt frem til maj måned. Vær blot opmærksom på, at chiliplanter skal bruge fire til syv måneder på at udvikle sig.

Særligt de stærke chilier skal bruge lang tid på at modne, så det er en god ide at så dem så tidligt som muligt. Som det er med så meget andet: Jo længere du venter med at så dine chilifrø, jo kortere chilisæson. 

De fleste har chiliplanter i drivhuset, men du kan faktisk dyrke dem på terrassen eller altanen, hvis der er rigeligt med sol, og planterne samtidig kan stå beskyttet.

Peberfrugter skal forspires og dyrkes ligesom chilier

Peberfrugt er i familie med chili, så den skal dyrkes på samme måde. Det vil sige, at du skal forspire dine peberfrugtfrø indendøre i februar eller marts.

Ligesom med chilien kan det godt lade sig gøre at forspire peberfrugtfrø i april og maj. Men peberfrugtplanter har også en udviklingstid på fire til syv måneder, så det er en god ide at så før april.

Peberfrugtplanter kan - ligesom tomat og chili - dyrkes på terrassen eller altanen i potter, krukker eller anden beholder, hvis der er sol og læ.


Forspir porrer fra midt marts

Når du dyrker porrer fra frø, bør du forspire dem i potter eller kasser indendøre fra midten af marts til april. Spirerne skal udplantes på friland sidst i maj og have stået til afhærdning udendøre 1-2 uger før udplantning.

 

De flest kåltyper kan forspires fra marts

De fleste kåltyper sås indendøre i marts-april og udplantes i april-maj.

Dog findes der efterhånden kål til alle sæsoner, og du vil derfor også finde kål her på siden, som skal sås på andre tidspunkter af året. Såtidspunkter, udplantningstidspunkt m.m. for den enkelte sort står angivet under den enkelte sort.

Disse kål fra Frøsnapperen skal sås i marts-april: 


Forspir aubergine fra marts måned

Auberginefrø forspires indendøre i marts-april og udplantes i starten af juni. 

Aubergineplanten er varmekrævende, så det er en god ide at læse såvejledningen grundigt. Du bør sikre dig, at du har et drivhus, en udestue, en varm altan eller terrasse eller et andet lunt sted til dine aubergineplanter.

Auberginefrøene er cirka en uge om at spire. 

 

 

Ærter sås på friland fra slut marts

Du kan så ærter allerede fra sidst i marts måned og frem til juni på friland. De tidligste ærter bør du dække med fiberdug.

Det er i det hele taget en god ide at dække med insektnet, indtil spirerne når en højde på cirka 10 cm. Fuglene er nemlig frygteligt glade for ærter og ærteskud, så det er først, når planterne når en vis højde, at fuglene stopper med at betragte dem som føde.

 

Salat kan forspires fra 1. marts

Salat kan sås på friland fra midten af april og frem til juli. Men du kan faktisk give salaten et forspring ved at forspire den indedøre allerede fra 1. marts. 

Forspirer du salat i marts, kan du flytte planterne ud i drivhuset, når det første hold blade er vokset frem. De trives nemlig bedre i drivhuset end i vindueskarmen. Flyt dog kun planterne ud i drivhuset, hvis der er plusgrader døgnet rundt. Sæt gerne fiberdug over planterne. 

Når de små salatplanter har fået 4-5 rigtige blade, er de store nok til udplantning i drivhus, i drivbæk eller på friland, hvis der er overdækket med fiberdug. 

 

Forspiret salat i marts

 

Du kan som regel så radiser fra marts

Når vinteren er på tilbagetog, og de første forårstegn har vist sig, kan du så radiser - og det er som regel i marts. 

Radiser kræver ganske lidt plads, er egnet til dyrkning i krukker, potter og kasser og samtidig en god afgrøde at prøve, hvis du er ny inden for hjemmedyrkning og gerne vil se hurtige resultater.

 

Så radiser i marts

 

Forspir bladselleri fra marts måned

Du kan forspire bladselleri fra marts og helt frem til maj måned. De små planter udplantes i juni-juli. Fra september måned kan du begynde at høste dine bladselleri og bruge dem i efterårets lune retter.

 

Du kan roligt så pastinak

Du kan så pastinak direkte på voksestedet helt fra februar og frem til maj måned. Det er en dejlig stor tidsramme at arbejde inden for. Og pastinak er faktisk lige så gavmild, når det gælder høstperioden: Du kan nemlig grave knoldene op fra oktober og frem til februar måned, efterhånden som du skal bruge dem. 

 

Du kan forspire dine forårsløg indendøre 

Forårsløg kan sås på friland i starten af april, men kribler det helt ustyrligt i dine grønne fingre, kan du med fordel forspire dine forårsløg indendøre i marts måned og udplante dem på friland i maj. 

 

Der kommer også såkalendre for alle de andre måneder

Som du har læst, kan mange af de ovenstående grøntsager sås senere eller tidligere end marts. Det betyder, at den samme grøntsag kan figurere i flere såkalendre. Jeg laver nemlig flere såkalendre, så du snart kan se såkalenderen for april, maj, juni og så videre. 

Hvis du har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte mig

God fornøjelse med såningen 😊

/Kathrine


You may also like

Sub Blog posts

Se alt
Example blog post
Example blog post
Example blog post