0 PRODUKTER

Vis

Beklager, der er ingen produkter i denne kategori

Få store fede vaniljestænger propfyldt med vaniljekorn og vaniljesmag her på webshoppen. Vores mål er ikke kun at tilbyde de bedste vaniljestænger fra Madagaskar, men samtidig også at støtte mindre og fattige farmere.

Vi kan lykkes med begge dele, fordi vi har boet på Madagaskar. At sælge vaniljestængerne er derfor en hjertesag for os. To gange har vi boet der tre måneder, og kender således kulturen, har relationer og ved hvordan vi skal navigere i et land, der fungerer meget anderledes end Danmark. Lige så smukt landet er, lige så fattigt er det samtidig. Derfor er det vigtigt for os at købe vaniljen af de rette, så det er bønderne og farmerne selv, vi køber vaniljestænger af. Det betyder også at vi ikke har valgt et tilfældig sted hvor det var let at bestille fra. Vi har valgt farme med den højeste kvalitet af vaniljestænger, hvor vi samtidig betaler direkte til dem, der har farmen og alt arbejdet. Vaniljeindustrien på Madagaskar har mange rige mellemmænd, der tjener godt på de små farmere, mens de små farmere og deres personale får langt mindre. Derfor køber vi direkte hos farmerne, så de får alle pengene. Det gavner de fattige i samfundet og de små lokalsamfund.

Så vi siger ikke bare at vi køber lokalt, vi har været der og ved præcis hvad og hvem vi køber af.

Vores vaniljestænger er af ekstrem høj kvalitet. Niveauet af vanillin (det er aromaen, smagen) er højt, og det er friske produkter. Vi har forskellige slags, så du kan finde den du synes allerbedst om. Da vi på Madagaskar sidst fik vi prøver på vaniljestænger fra en række farme, og vi har udvalgt de bedste. Vi har ikke blot selv testet, men også inddraget kokke, konditorer, hobby kokke og generelt folk, der er passionerede omkring at lave den bedste vaniljeis, ris a la mande, panna cotta eller kagecreme.

Vanilje er en større videnskab, der findes mange variationer med smagsnuancer til forskel. Vi har fokuseret på at finde det bedste klassiske vanilje, med den søde og lækre smag, som vi kender fra både vaniljeis og ris a la mande. Vi har derfor følgende vaniljetyper:

Madagaskar Bourbon Gourmet vanilje, en stor og lækker vaniljestang. Vores gennemsnitsvægt på disse stænger er over 9 gr, så det er virkelig store og flotte vaniljestænger – vi garanterer en wow oplevelse. Du bliver ikke kun imponeret over størrelsen, men også over smagen.

Madagaskar Gourmet Noir. Virkelig flot og lækker vanilje. Stængerne er store ift. hvad du ellers ser på markedet, men ikke så store som vores Bourbon Gourmet vaniljestænger. Noir stængerne vejer 3-5 gram pr stang, og vi har mange på omkring 18-20 cm. Fugtprocenter ca typisk 35-38%.

Black TK vaniljestang. TK er gourmet noir vaniljen, men mere tørret, så fugtprocent er lavere. TK fugtprocent ligger omkring 28-34%, så du oplever ikke helt samme fyldige vaniljestang, men får til gengæld flere meget for pengene, da du ikke i samme grad betaler for væsken i stangen.

Vi har samtidig også en rød vanilje, der er langt mere kompleks i smagen. Den røde vanilje har en lav fugtprocent, helt nede omkring 16-26% og er smagsmæssig mindre sød, men rummer flere nuancer, der for en gourmetkok kan være ekstremt spændende at arbejde med.

Alt vi har er Grade A, den bedste kvalitet.

Så hvilken er bedst? Det er smag og behag, så vi kan kun anbefale at du prøver de forskellige og finder netop din vaniljestang favorit. Har du specielle ønsker til vanilje eller vaniljesukker, så tag fat i os, så kan vi undersøge mulighederne for at få det hjem.

Fordi vi køber af mindre farme, så kan vi ikke få mange kilo fuldstændig ens stænger, det er et organisk produkt, og vaniljebønner er af forskellige længde og tykkelse. Vi sælger derfor ud fra vægt, så du får samme værdi for prisen hver gang.

Vores ene leverandør er en mindre farm, der er drevet af en familie. De producerer ca et ton vanilje om året, hvilket ikke er en stor mængde for en vaniljefarm. De ved alt om vanilje og vaniljestænger, og vi er stolte over at kunne købe direkte fra dem og støtte dem og lokalbefolkningen.

En vaniljestang er en større videnskab. Processen fra den grønne vaniljestang plukkes til det er en salgsbar mørk vaniljestang er forskellige fra land til land. På Madagaskar er der en 3-6 måneders proces, hvor modningen foretages. Det er både en lang og fascinerende proces, så vi vil derfor gerne fortælle hvilket arbejde der ligger bag skabelsen af en lækker og fyldig vaniljestang.

Step 1: En orkide befrugtes og bliver til vaniljebønne

Vaniljen er en slyngplante, der har brug for anden beplantning at gro op ad. Vanilje er det anden dyreste krydder (safran er det dyreste), fordi det er så krævende. Planten blomstrer med orkideer, der skal befrugtes med hånden. Så hver gang du har en vaniljestang, så er blomsten hvor den kommer fra blevet befrugtet manuelt – sikke et arbejde.

Step 2: Vaniljestangen plukkes grøn

Vaniljestænger hænger nedad, det kan sammenlignes med bønner på en klatrebønne, og præcis hvornår de plukkes er forskelligt fra farm til farm. Nogle plukker en gang om året, andre udvælger på baggrund af størrelse og andre igen ud fra efterspørgsel på at købe af deres farm.

Første del af modningsprocessen handler om at stoppe udviklingen af bønnen og igangsætter at enzymet, der skaber udviklingen af vanillin, udløses. Dette gøres ved at sænke vaniljestangen i kogende vand. Igen er processen ikke 100% ens, nogle gør det i kort tid (fra 10 sekunder til få minutter), mens andre har vaniljestangen i vand i 48 timer.

Step 3: Vaniljen pakkes ind

Når vaniljen har været i varmt vand, så pakkes de ind. Vaniljestængerne pakkes ind i vattæpper eller uld og placeres i en kasse og lufttæt beholder. Hastighed er afgørende – de skal meget hurtigt ind i kassen, for at holde en høj temperatur og fugtighed. Med denne opbevaring bevares damp og varme, der begge er med til at udløse flere enzymer. Enzymerne omdanner stivelse og cellulose til vanillin, så vaniljen får bedst mulig vanillin indhold og smag. Efter denne proces er fugtprocenten i vaniljestangen stadig omkring de 70-80%.

Step 4: Vaniljestangen tørres

Nu starter tørreprocessen, hvor vi for alvor går fra grøn til brun/sort vaniljestang. Fugtprocenten skal nu ned fra de 70-80% til den afsluttende fugtprocent. Black gourmet vanilje har typisk en fugtprocent omkring de 35-38% mens Black TK Vanilje typisk ligger på 28-34%. En lavere fugtprocent er med til at forhindre mug, og stabiliserer samtidig udviklingen af det organiske produkt. Det er afgørende, når produktet skal sendes til andre lande.

Vaniljestængerne placeres i det fri og tørres på skift i sol og skygge. Får de for meget sol udtørres de for meget, og så ødelægges vanillinet, der er afgørende for en lækker vaniljestang. Denne proces tager 1-2 måneder, og hver dag flyttes vaniljebønnerne. Bønnerne vurderes ift. fugtighed og sorteres løbende, for at få den rette placering og periode i tørreprocessen.

Step 5: Konditionering

I sidste fase for vaniljestængerne sorteres de efter hvordan de er havnet ud, bundes og bindes sammen i bundter. Vaniljebundterne pakkes ind i kasser, der er foret med vokspapir. Dette er med til at sikre den gode aroma og vanillin indholdet.

Processen tager ca 3 måneder fra pluk til færdigt produkt, og der er mange elementer, der er afgørende for at skabe det perfekte produkt. Der er meget manuelt arbejde, og de skal have styr på vaniljestangens temperatur, fugtprocent og størrelse, for at skabe den gode smag. Slutproduktet er et verdensklasse produkt, med så højt vanillinindhold at der kan opstå vanillinkrystaller på ydersiden af vaniljestangen.

Vi er godkendt af fødevarestyrelsen til import af Vanilje fra 3. verdens lande, godkendt til at ompakke vaniljen og sælge og sende den.


Typiske spørgsmål om vanilje og vaniljestænger

Hvordan opbevares vaniljestænger?

Den rette måde at opbevare en vaniljestang er afgørende for at bevare den friske vaniljestang, duft og smag og samtidig at undgå at der går mug i vaniljen.

Vores produkter er ikke så tørre som mange andre vaniljestænger du har oplevet, og for at bevare dette unikke produkt kræver det ekstra opmærksomhed omkring opbevaringen.

Det bedste er at opbevare vaniljestænger i en lufttæt beholder. Det kan både være i et lufttæt rør eller vacuumpakket.

Ved opbevaring i lufttæt emballage anbefaler vi at vaniljestangen tages ud og tørres en anelse hver anden måned. Det fjerner evt. overskydende fugt, der kan være med til at skabe mug. Tørringsprocessen kan gøres ved at placere vaniljestangen på køkkenbordet i 2-4 timer.

Det er også muligt at opbevare vaniljestænger i fryser eller køleskab, men det kan have en påvirkning på smagen, da det påvirker det organiske produkt en vaniljestang er.

Du kan også placere vaniljestængerne i det fri, men i det danske klima betyder det at den hurtigt tørres meget ud og du vil opleve en stor ændring i produktet. Vælger du at tørre vaniljestangen vil vægten falde da fugtprocenten går ned, og vaniljestangen mister en del af af sin væske.

Uanset hvilken metode du vælger, så er det vigtigt at den opbevares mørkt og ikke for varmt, det sollys og høj varme også kan påvirke processen ift udviklingen af mug.

Hvor dyrkes vanilje?

Madagaskar er den største leverandør af vanilje og står for ca 80% af al vanilje i verden. Det er dermed verdens største eksportør af vanilje og vaniljestænger.

Hvor dyrkes vaniljen på Madagaskar?

Langt størstedelen af vaniljeplantagerne er placeret nordøst på Madagaskar. Området starter så småt omkring Toamasina, og Sambava er centrum for vaniljeproduktionen. Dyrkningen kræver helt specielle forhold ift. varme, fugtighed, sol og skygge, så plantagerne er i høj samlet i det geografiske område, da det har de optimale betingelser for at få en god høst af lækker vanilje.

Hvad er Vanillin?

Vanillin er et aromastof, der forekommer naturligt i vaniljestænger. Jo mere vanillin, jo bedre en vaniljestang. En god vaniljestang har et vanillinniveau over 1,8%.

Da vanillin er et meget anvendt aromastof, så fremstilles det typisk kemisk, for at gøre det billigere når det indgår i andre produkter.

Det hvide på min vaniljestang, er det mug?

Hvis du oplever hvide mærker på vaniljestangen, så kan det let forveksles med mug, da det ligner. Men mens mug er mere behåret er vanillinkrystaller mere hvide og udtøret og tilmed et kvalitetsstempel. Det betyder at udviklingen og procentdelen af vanillin er meget høj, og derfor laver vanillinkrystaller på bønnen.

Hvor mange vaniljestænger får man ud af en hectar vaniljeplanter?

Udover det kæmpe manuelle arbejde i hele processen, så kræver det også noget plads at dyrke vaniljebønner. På en hectar kan der være omkring 2000 vaniljeplanter. Normalt vil kun 2 ud af 3 give noget, så det er måske 1.300 planter, der giver brugbare bønner. En plante der giver udbytte, giver så 800-1.000 gr. Grønne bønner. I hele processen bliver produktet lettere, blandt andet fordi en stor del af væsken fjernes, så der skal 6 kg plukkede grønne bønner til at give 1 kg vaniljestænger, som du kender dem. Så en hectar land med vaniljeplanter giver omkring 200 kg vaniljestænger.

Skriv, hvad du søger og tryk "Enter"

x
x