Frø til bladbede

Bladbede er en fryd for øjet i køkkenhaven med sine ofte farverige stængler. Du kan så frø til bladbede løbende gennem sommeren og bruge bladene på samme måde som babyspinat, men lader du planten vokse kan både blade og stængler bruges. Læs mere om bladbeder nederst på denne side.

    Filtrer
      3 produkter

       

      Bladbede er en af de afgrøder, jeg selv har opdaget ret sent i mit haveliv, men nu har den fast plads i haven og det er helt sikkert, at når køkkenhaven bugner af grøntsager, så er bladbederne med deres flotte, klare farver nogle af de planter, som tiltrækker sig gæsters opmærksomhed; meget ofte med reaktionen: "hvad der dét for nogle?".

      Frø til bladbede er noget af det første, jeg begynder at forspire og jeg fortsætter med jævne mellemrum gennem sommeren.

      Den ukendte grøntsag

      Bladbede er i familie med gamle kendinger som spinat og rødbeder, men når mange ikke har stiftet bekendtskab med bladbeder skyldes det givetvis, at de er meget sjældne - for ikke at sige uopdrivelige - i almindelig handel. Faktisk kan jeg ikke på siddende bagdel huske nogensinde at have set dem i et dansk supermarked eller hos en grønthandler.

      En af årsagerne til det er givetvis, at bladbeder holder sig ret dårligt efter høst. De klasker hurtigt sammen, hvis de ikke er på køl og selv der, holder de ikke mere end 2, måske 3, dage. Stænglerne kan holde noget længere, hvis man skærer bladene af, men jeg tvivler på, at det ville være en storsælger i danske supermarkeder.

      Når dét er sagt, så skal man dog ikke længere end lige syd for grænsen for at finde bladbeder på grøntmarkeder og at jeg ikke har set dem i Danmark, kan sagtens skyldes, at jeg meget sjældent kommer på grøntmarkeder i de større byer.

      En lang sæson - i både have og køkken

      Bladbeden kan bruges fra den sætter de første blade og hele vejen til den fuldvoksne plante. Samtidigt kan den dyrkes fra foråret og et godt stykke ind i efteråret, så du kan virkelig få glæde af den i både have og køkken i lang tid - især hvis du sørger for løbende at så bladbedefrø.

      Du kan begynde at bruge af dine bladbeder allerede fra de har sat de første blade, der kan høstes og bruges på samme måde som babyspinat - men med lidt mere bid og en mildere smag. Sår du direkte frem for at forspire, er det en god måde at få brugt planterne fra den første udtynding.

      Senere, efterhånden som planterne vokser kan du udtynde yderligere og stadig bruge blade og de tynde stængler på samme måde som babyspinat - og med det mener jeg i rå form. Dog bliver de utilberedte blade såvel som stængler i stigende grad bitre i smagen i utilberedt tilstand, så det er et spørgmål som smag og behag hvor længe, man synes de er lækre uden tilberedning.

      Efterhånden som de vokser til, er de bedst i tilberedt form, og du kan høste adskillige gange fra samme plante, hvis du sørger for hele tiden at høste de yderste stængler.

      Hos Frøsnapperen bruger vi både blade og stængler til alt muligt: I wokretter, svitset på panden med hvidløg som tilbehør, i tærter og så videre. Da jeg en dag søgte efter bladbede-opskrifter faldt jeg også over bloggen Veganermor, som har en opskrift på stegte "ål" af bladbeder.

      Der er med andre ord rige muligheder med bladbeder og dem gør absolut heller ikke til en ringene afgrøde, at de regnes blandt virkelig næringsrige og sunde bladgrøntsager, der strutter af vitaminer.

      God fornøjelse med dyrkningen!

      /David