Fennikel har været kendt og brugt helt fra oldtiden og den omtales sågar i græske myter, hvor Prometheus, som stjal ilden fra guderne og gav den til menneskene, brugte netop en fennikelstængel til at smugle et stykke glødende kul.
Det var dog, hvis jeg nu skal være helt ærlig, ikke den fennikel, du kan dyrke fra frø og spise (Foeniculum vulgare), men derimod den beslægtede Kæmpefennikel (Ferula communis).
Men altså... Det er en ret lille detalje, som du sagtens kan udelade, hvis du lige vil ryste lidt info, ingen vidste de havde brug for, ud af ærmet under en havevandring!
En italiensk klassiker
Fennikel er udbredt over det meste af middelhavsregionen, men især i det italienske køkken må den siges at have en fremtrædende plads. Fennikel er en nøgleingrediens i de lækre salsiccia-pølser og panderistede fennikelfrø bruges som drys krydderi i tomatsauce, som drys på f.eks. ovnbagte grøntsager i kager, brød og kiks foruden likører.
Selve knolden bliver ligeledes brugt i en væld af sammenhæng - rå såvel som tilberedt. En klassiker, som også har fundet en plads i mit eget køkken, er salat af ultratyndt skåret fennikel med appelsinfiletter og dressing af appelsinsaft og olivenolie.
God fornøjelse med dyrkningen!
/David