Tomat

Hjemmedyrkede tomater er simpelthen umulige for dagligvarebutikkerne at matche både hvad angår smag og udvalg. Der findes et væld af tomatsorter, så man kan eksperimentere i det uendelige. Du ser vores udvalg herunder.

    Filtrer
      57 produkter
      I restordre. Status ukendt (25/3-2025)
      25/3: Status ukendt. Vi forsøger at skaffe den
      Leverandørens høst er slået fejl - kommer tilbage i 2026


      Tomater er røde. Punktum!

      Da jeg var barn i 1980'erne og -90'erne var tomater røde og der var 2, måske 3 slags: Almindelige tomater, cherrytomater og nogle gange blommetomater. Jeg kan stadig huske dengang min mor en lørdag formiddag kom hjem fra at have handlet i Irma og havde een gul tomat med.

      Der stod vi så i køkkenet, min mor, min far og jeg, og stirrede forundret på den besynderlige tomat. Helt lamslåede blev vi, da vi skar den over og kunne konstatere, at alt ikke bare på men også inden i tomaten var gult! Det var med meget stor skepsis, at vi skar tomaten i både og spiste hver en. 

      Åhhh, jeg ville gerne have haft en video af vores ansigtsudtryk! Vi var MEGET lidt imponerede. 

      Efter lidt diskussion frem og tilbage om, hvad den egentlig smagte af, blev vi enige om, at den nok mest at alt bare smage af tomat, men ingen af os kunne abstrahere fra det faktum, at den var gul. Og en tomat skulle være rød. Og så talte vi ikke mere om dét!

      Der blev ikke spist op - og der gik nok 10-15 år før der igen blev købt mærkelige tomater.

      Tomaters farve og smag hænger sammen

      I dag er supermarkedernes udvalg utroligt nok stadig meget begrænsede hvad angår udvalget af tomater. Der er sådan set sket meget mere på dåsetomat-fronten!

      Det er virkelig synd, for tomaternes farver er meget mere end blot end visuelt sjov og ballade. Farve og smag hænger faktisk sammen. Helt generelt kan man sige at:

      Røde tomater er den klassiske tomatfarve, hvor både lycopen (rødt pigment) og beta-caroten er dominerende. De har ofte en god balance mellem sødme og syre, hvilket giver den "klassiske" tomatsmag.

      Et eksempel på en klassisk, rød tomat er: 'Moneymaker' 

      Gule og orange tomater indeholder mindre lycopen, men mere beta-caroten. Det giver en mildere og sødere smag med mindre syrlighed. De kan føles mere frugtagtige end røde tomater.

      Et eksempel på en gul tomat er: 'Ildi'  og et eksempel på en orange tomat er 'Oxheart Orange' 

      Grønne tomater kan naturligvis både være umodne tomater eller modne sorter, der forbliver grønne. Det er sidstnævnte, jeg mener her. Modne grønne tomater har ofte en frisk, citrusagtig smag med en let krydret kant.

      Et eksempel på en moden, grøn tomat er: 'Green Zebra' 

      Sorte/lilla tomaters farver kommer fra anthocyaniner, som også findes i blåbær. De har ofte en dybere, mere kompleks smag - nogle gange med en nærmest let røget eller krydret undertone.

      Et eksempel på en sort tomat er 'Blackball'

      Hvide eller meget blege tomater har ofte en meget mild smag med lav syre og en del sødme.

      Et eksempel på en hvid tomat er: 'White Beauty'

      Stribede/brogede tomater kan have en blanding af flere smagsprofiler afhængigt af farveindholdet, men de har ofte en mere intens smag sammenlignet med ensfarvede sorter.

      Et eksempel på en broget tomat er: 'Black Zebra'

      Jo! Du kan godt dyrke tomater på friland

      De fleste har nok hørt om "frilandstomater" og "drivhustomater". Det er lidt en fjollet betegnelse, synes jeg, for en tomat er ikke som sådan beregnet til hverken det ene eller det andet dyrkningssted

      Alle tomater er grundlæggende varmekrævende planter, der foretrækker konstant temperatur på mellem 20 go 30 grader. Den varme opnås på vores breddegrader nemmest i et drivhus, men - og der er et stort men - "nemmest" er jo ikke det samme som "kun".

      Du kan, for nu at sige det helt overordnet, dyrke enhver tomatsort på friland i Danmark - men ikke på enhver kvadratmeter friland! Jo mere beskyttet og jo varmere din plet på jorden er, jo større chance har du for at få succes med din tomatdyrkning.

      Der er nogle generelle forhold du med fordel kan huske, hvis du vil dyrke tomater på friland:

      Sørg for sol, læ og varme - også om natten

      Hvis du vil finde din grunds luneste hjørne er det en god idé at starte eftersøgningen det sted, som solens stråler rammer i længst tid på et døgn og der samtidigt er mest læ. Varme er vigtig og et af de store problemer med frilandsdyrkning af tomater i Danmark er, at der i lange perioder ganske enkelt er for koldt.

      En godt solbeskinnet hjørne med masser af læ er dog kun varmt om dagen, hvor solen rent faktisk skinner. Men hvis du samtidigt har en mur, som tomaterne vokser op af, så kan også nætterne faktisk være mere lunere dér en andre steder.

      Pas på regn og fugt

      Tomater er subtropiske planter, men ikke tropiske. Det betyder, at selvom de kan lide masser af varme, så er de ikke glade for fugt. Luftfugtigheden udendørs kan du ikke gøre så meget ved, men du kan beskytte dine tomatplanter mod direkte regn ved at give dem et lille halvtag - eller have dem stående under husets tagudhæng.

      Sørg for god luftcirkulation

      Svamp og skimmel er frilandstomaternes største fjender i Danmark og begge dele elsker fugt. Foruden at beskytte dine planter mod direkte regn kan du også sikre god luftcirkulation omkring dem ved at have god afstand mellem hver plante (min. 60 cm) og ved at tynde lidt ud i bladene, hvis bladvæksten er meget tæt.  

      Jo mindre frugt jo større chance på friland

      Et sidste forhold, der er værd at tage højde for, hvis du vil dyrke på friland - eller hvis det er din eneste mulighed - er, at jo større en tomat er, jo sværere vil den typisk være at dyrke på friland.

      Kort sagt er det nemmere at dyrke cherrytomater end bøftomater. Du kan såmænd sagtens dyrke store, flotte bøftomater på friland og du kan også få dem modne, men det kræver at du er heldig med vejret og selv da vil du ofte opleve at smagen ikke helt er, som du forventer.

      De tomatplanter, som bærer de små typer tomater, altså snacktomater, cherrytomater, jordbærtomater og så videre, de modner hurtigere og har derfor også nemmere ved at opnå den fyldige, søde smag, som mange af os nok forbinder med en "rigtig" tomat.

      God fornøjelse med dyrkningen!

      /David