En smuk og nem sommerblomst
I barok- og renæssancetidens haver var Jomfru i Det Grønne, Nigella damascena, en fast bestanddel af de såkaldte “cottage gardens” i England. Dens sarte blå og hvide nuancer passede perfekt til datidens smag for det naturlige og lidt vilde udtryk.
Den blomstrer uden at kræve nogen opmærksomhed, og den sår sig gerne selv, hvis man lader frøkapslerne modne.
I min egen have har Jomfru i Det Grønne indtaget et hjørne af mit bed med vilde blomster og de kommer igen år efter år, hvilket jo for en frøhandler ikke er specielt godt...
Spiselig såvel som ikke spiselig
Foruden af være en smuk sommerblomst er Jomfru i Det Grønne også navnet på et krydderi. Frøene drysses i Mellemøsten f.eks. på brød inden bagning - på samme måde som vi drysser f.eks. burgerboller med sesam eller franskbrød med birkes.
Frøene kan købes fødevarebutikker, hvor de kan hedde netop "Jomfru i Det Grønne" eller også "Nigella".
Det er dog værd at være opmærksom på, at de frø, der forhandles som fødevarer, stammer fra planten Nigella sativa, som retteligt på dansk bør kaldes "Sortkommen" (og det navn kan man da også finde på poserne).
Sortkommen ligner meget Nigella damascena, men det er altså ikke samme plante.
De frø til Jomfru i Det Grønne, Nigella damascena, du kan købe her hos Frøsnapperen, kan ikke bruges som krydderi, hvilket du såmænd nok opdager, hvis du prøver, for de har en bitter og ubehagelig smag!
Men krydderi eller ej: Jomfru i Det Grønne er en fantastisk smuk blomst, du ikke vil fortryde at finde plads til i din have.
God fornøjelse med dyrkningen!
/David