Frø til broccoli
Broccoli er en vaskeægte europæisk opfindelse - men er du italiener, vil du nok foretrække at sige "italiensk". Her på siden finder du vores udvalg af broccolifrø og nederst på siden kan du læse mere om broccoli og dens oprindelse.
Broccoli er en vaskeægte europæisk opfindelse - men er du italiener, vil du nok foretrække at sige "italiensk". Her på siden finder du vores udvalg af broccolifrø og nederst på siden kan du læse mere om broccoli og dens oprindelse.
Broccoli er nem at dyrke fra frø, sund, alsidig i madlavning, flot at se på, sund og så er den også virkelig sund. Fik jeg nævnt, at den er sund?
Broccoli er en kålplante og dermed i familie med rosenkål, blomkål, grøntkål, hovedkål og så videre. Her på Frøsnapperen har den dog fået sin egen kategori. Den videnskabelige betegnelse er Brassica oleracea var. italica og det sidste ord i navnet betyder lige præcis, hvad det lyder som: "Italiensk".
Det er nemlig i Italien, man i fordums tid begyndte at fremavle kålplanter, som havde store, tætte blomsterstande - og det er netop blomsterstanden, vi spiser på en broccoli. Man ved ikke præcis hvornår broccolien opstod, men vi er i hvert fald 2.000 år tilbage i tiden, for i Romerrigets storhedstid (omkring år 0) var det en kendt og hyppigt brugt grøntsag.
Ser vi på ordet "broccoli", så er grundbetydningen "skud" eller "gren" og man kan få den tanke, at de såkaldte "apargesbroccoli" der er kommet frem i supermarkederne de seneste år (til nogle gange helt tossede priser) i virkeligheden minder om det, man spiste i romersk tid.
Den tanke, er dog, skal jeg skynde mig at påpege, helt for egen regning og jeg har ikke på nogen måde undersøgt teorien!
I dag er broccoli synonymt med det store, primære hoved som planterne er fremavlet til at sætte, men faktisk laver broccoliplanter masser af de små sideskud - især når det øverste hoved er høstet - så dyrker du broccoli fra frø, kan du både få det klassiske broccolihoved og efterfølgende kan du høste de lækre broccoliskud (som jeg simpelthen ikke kan forstå, skal have det fjollede og misvisende navn "aspargesbroccoli"!).
Jeg kan ikke helt huske, om jeg har fået nævnt det, men broccoli er også virkelig sund! Den er rig på C-vitamin, kostfibre, folat (som er et B-vitamin: B9), K-vitamin og forskellige plantestoffer, som studier har vist, kan aktivere kroppens eget forsvar mod f.eks. visse kræftformer.
Faste lyttere af den i øvrigt fantastisk DR podcast Vildt Naturligt, vil vide, at den ene af værterne, Johan Olsen, som er biolog og i øvrigt også forsanger i bandet Magtens Korridorer, nærmest er broccoli-evangelist. Han vil uden tøven med garanti betegne broccoli som verdens sundeste grøntsag.
Skulle du kun dyrke og spise én grøntsag, så skulle det være broccoli.
Tilbage er der vist kun at sige: God fornøjelse med dyrkningen!
/David
P.s.: Kan du ikke finde andre grunde til at dyrke den, så er her en, jeg vist ikke har fået nævnt tilstrækkeligt tydeligt: Den er vildt sund!