Forårsløg er en virkelig alsidig grøntsag, der bruges over noget nær hele verden; i alle de store køkkener. Den er ikke en grøntsag, som råber højt eller findes i mange sorter, former, farver eller nuancer: den er helt igennem enkelt og alligevel utroligt varieret.
En tredjedel af de tre dufte
Det er nærmest umuligt at forestille sig asiatiske køkkener uden forårsløg. I Kina er det den ene del af "De Tre Dufte", som udgøres af ingefær, hvidløg og forårsløg; en kombination som udgør en væsentlig del af fundamentet i mange kinesiske retter.
Man kunne dog fortsætte rundt om hele kloden. En japansk misosuppe eller en ramen kan vel nærmest ikke spises uden et solidt drys forårsløg i tynde skiver.
I Frankrig møder man dem f.eks. lynstegt på panden og dryppet med citronsaft - ofte som tilbehør til fisk og Mexico er grillede "cebollitas" ofte at finde på tallerkenen ved siden af grillet kød.
Egentlig bare et løg - og dog
Rent botanisk er forårsløg sådan set bare et løg (Allium cepa) af en sort, som ikke danner så stor en knold som det, vi normalt kalder løg - og så høster vi tillige forårsløg tidligt, så knolden enten slet ikke kan anes eller er meget lille.
I kategorien forårsløg findes dog også Allium fistulosum eller "pibeløg" på dansk. Denne type danner slet ikke knold og er faktisk flerårig.
Og så kan kan jo diskutere til evighed om pibeløg overhovedet kan kaldes forårsløg eller er sin helt egen kategori. Her hos Frøsnapperen kalder vi det forårsløg for nemhedens skyld.
Hvor om alting er, så er forårløg en nem grøntsag at dyrke fra frø og dens milde løgsmag gør den til et godt alternativt til almindelig løg. Dyrker du forårsløg fra frø kan du så løbende og sikre dig en frisk forsyning at dem det meste af sommeren - og så du frøene ud på efteråret, vil du ofte kunne få dem til at overvintre og have forårsløg netop det efterfølgende forår.
God fornøjelse med dyrkningen!
/David