Peberfrugter stammer oprindeligt fra Mellemamerika - som så mange andre af vores grøntsager - og har været dyrket i tusindvis af år. Spanierne bragte dem til Europa i 1400-tallet, hvor de hurtigt blev populære – både som mad og prydplante.
En chili uden chilien...
Strengt taget er peberfrugter chilier - bare uden chilien, om man så må sige! Der findes en hel række af sorter af chili hvis videnskabelige navn alle starter med Capsicum: Capsicum chinese, Capsicum frutescens og så videre.
Den mest udbredte art er Capsicum annuum og der er her, vi finder det, vi kalder peberfrugter - men også de milde chilier såsom Jalapeños og Cayenne.
Generelt skelner vi mellem to typer af peberfrugter:
Blokpeber
Det er den klassiske peberfrugt, som er lidt firkantet i det. På engelsk kaldes den "bell pepper". Blokpeber har tykke vægge og egner sig godt tid tilberedning.
Snackpeber
Denne typer er ofte små, aflange og adskiller sig ved at have tynde vægge. De er beregnet til at spise rå.
Når dét er sagt, så kan begge typer bruges til såvel snack som madlavning og personligt bruger jeg dem til lige præcis hvad jeg har lyst til!
God til altanen - eller sågar indendørs
Peberfrugtplanter skal, ligesom chiliplanter, have rigeligt med varme og som udgangspunkt er de ikke super-velegnede til det danske klima udenfor drivhuset.
Når dét er sagt, så kan du faktisk sagtens få succes med dyrkning af især de små sorter af snackpeber udendørs. Placer dem i en varm krog på terrassen, i udestuen eller på altanen og gør det gerne i en krukke, så du i starten af sommeren kan flytte dem indenfor, hvis der kommer en kold periode.
Nogle sorter af chili er endda "parteno-karpiske", hvilket betyder, at de sætter frugt uden bestøvning og dermed egner sig til dyrkning i vindueskarmen, hvor det typisk ikke just vrimler med bestøvere.
God fornøjelse med dyrkningen!
/David