Guleroden er fast inventar i de danske køkkenhaver. Den smager godt, kan ofte høstes over en længere periode, kan opbevares forholdsvis længe og kan bruges rå, kogt, stegt, bagt, fermenteret - fortsæt selv listen!
Gul - og en masse andre farver
Gulerødder stammer oprindeligt fra centralasien og var oprindeligt hvide, lilla - eller gule. Det orange farve de fleste forbinder med gulerødder i dag blev efter sigende udviklet i Holland i 1600-tallet og en stædig myte tilskriver farven til gartnernes ønske om at hylde det hollandske kongehus, hvis farve er orange.
Det er dog efter min bedste overbevisning en myte.
I dag kan man få frø til en masse forskellige farver, størrelser og former af gulerødder og jeg bliver altså bare nødt til at sige, at en råkostsalat med lilla gulerødder altså er ret sejt at servere!
Tilberedt eller rå?
En anden gulerodsmyte går på, at gulerødder er sundere i tilberedt tilstand end i rå. Okay, indrømmet, det er ikke totalt forkert, men det er heller ikke helt rigtigt.
Orange gulerødder er rige på farvestoffet og antioxidanten beta-caroten, som er det, der giver den orange farve. Beta-caroten kan vores krop bruge til at lave A-vitamin. Hvis man tilbereder orange gulerødder, så bliver det lettere for kroppen at optage beta-carotenet i gulerødderne og i dét forstand er tilberedte (og orange) gulerødder faktisk sundere end rå.
Men... Der er altid et men. Ser man så på sådan noget som C-vitamin og fibre, så bliver de de delvist nedbrudt ved tilberedning. De nedbrudte fibre er en af årsagerne til at tilberedte gulerødder mætter mindre end rå gulerødder.
Med andre ord: Vil du have fibre er rå gulerødder sundest.
Summa summarum må være, at det er bedst at spise både rå og tilberedte gulerødder og husk så i øvrigt lige at man bliver virkelig glad af en god gulerodskage og det er altså også ret sundt, at være glad!
Du har jo aldrig set en blind kanin, vel?
Den mest sejllivede gulerodsmyte er nok, at man får et bedre syn af at spise gulerødder - især nattesyn.
Den myte - for det er en myte - har en virkelig syret historie bag sig:
Først og fremmest skal vi lige have fakta på plads. Mangel på A-vitamin kan give et dårligere nattesyn. Det er sikkert og vist. Men deraf følger altså ikke, at mere A-vitamin giver et bedre nattesyn.
Myten er der dog og stammer helt tilbage fra 2. verdenskrig hvor engelske piloter pludselig begyndte at kunne skyde et stort antal tyske fly ned om natten. Årsagen var ifølge det britiske informationsministerium, at piloterne var begyndt at spise store mængder gulerødder og derfor havde fået et overlegent nattesyn (sic!).
Den virkelig årsagen var dog, at briterne have udviklet luftbårne radarsystemer, men dét faktum ønskede man at gøre alt for at skjule.
Jeg har ikke tal på hvor mange gange i mit liv, jeg har hørt, at gulerødder var godt for synet, for "du har jo aldrig set en blind kanin vel?"
Hvor om alting er, så er gulerødder både nemme at dyrke - i højbede, direkte i haven eller sågar i potter - velsmagende og gode til et væld af formål i køkkenet. Det er vel egentlig også en ret god grund til at komme i gang med at så gulerødsfrø!
God fornøjelse med dyrkningen!
/David