Chili

Chili er en af de afgrøder, du reelt bliver nødt til at dyrke selv, hvis du vil have et ordentligt udvalg, for du finder det ikke i et almindeligt supermarked. Med vores udvalg vil vi dog mene, at du er ret godt dækket ind!

    Filtrer
      28 produkter
      Høsten `24 slået fejl. Føres ikke denne sæson

      Dyrkning af chili

      Chili må være en af verdens mest alsidige afgrøder med den kæmpe variation i former, farver, smag og ikke mindst styrke. Fra den mildeste smag til den vildeste styrke, der får selv erfarne chilispisere til at svede!

      Chili er helt uundværlig i mange køkkener verden over og er efterhånden også en populær afgrøde i de danske drivhuse, men også i stuer - med og uden vækstlys.

      Chili skal have varme og tid

      Dyrkning af chili er egentlig ret ligetil, når man husker to forhold: Varme og tid. Men når det så er sagt skal det også nævnes, at jo stærkere en chili er, jo mere krævende er dyrkning af den - og igen specielt hvad angår varme og tid.

      I forhold til varme, så undervurderer mange nybegyndere ofte hvor meget varme chilifrø egentlig skal have for at spire. En almindelige stuetemperatur er i underkanten og sætter man sine frø til spiring i vindueskarmen, har man en næsten sikker fiasko. Vindueskarmen er som oftest husets koldeste sted og dermed det mindst ideelle sted til at forspire chili.

      Er vi oppe i de helt stærke chilier som f.eks. Carolina Reaper eller Trinidad Moruga Scorpion Red så bør temperaturen være absolut minimum 23-24 °C - og hellere 27-28 °C. Jo lavere temperatur jo større risiko for, at de ikke spirer.

      Mildere chili kan måske nok klare sig med mindre, men reelt vil jeg mene, at 23-24 °C også for dem må være minimum.

      At chili også kræver tid skal forstås sådan, at der går lang tid fra såning til høst. Og igen: Jo stærkere en chilifrugt har potentiale til at blive, jo længere tid skal den også bruge. 

      De forskellige chilisorter

      Chiliplanten tilhører slægten 'Capsicum'. De fem arter, som hver rummer mange forskellige varianter, er:

      1. Capsicum annuum
        Denne art omfatter kendte sorter som jalapeño og cayenne. Det er en af de mest dyrkede chiliarter og anvendes i mange forskellige retter.

      2. Capsicum frutescens
        Her finder man blandt andet tabasco-chilien, som anvendes til fremstilling af den ikoniske Tabasco-sauce.

      3. Capsicum chinense
        Denne art er kendt for nogle af de stærkeste chilityper i verden, herunder Carolina Reaper og Habanero. "Chinese" betyder kinesisk, men det er de ikke.

      4. Capsicum baccatum
        Denne art er populær i Sydamerika og omfatter sorter som Aji Amarillo, der ofte bruges i det peruvianske køkken.

      5. Capsicum pubescens
        Denne art er karakteriseret ved sine tykke, kødfulde frugter og sorte frø. Sorten Rocoto hører til denne gruppe og er kendt for sin evne til at vokse i køligere klimaer.

      Chiliers styrke

      Chiliens styrke måles på Scoville-skalaen (SHU), som angiver koncentrationen af capsaicin, det stof der giver chilien dens skarphed. Her er en oversigt over forskellige styrkeniveauer:

      • Milde chilier (0-1.000 SHU): Disse inkluderer sorter som paprika og visse typer pimiento.

      • Medium-stærke chilier (1.000-50.000 SHU): jalapeño og serrano hører til denne kategori.

      • Stærke chilier (50.000-350.000 SHU): Habanero og Scotch Bonnet falder inden for dette niveau.

      • Ekstremt stærke chilier (over 1.000.000 SHU): Carolina Reaper og Ghost Pepper er eksempler på de mest stærke chilier.

      En skala, der måske er lidt nemmere at operere med er Chili Klaus' "vindstyrkeskala", som du også kan se nævnt under nogle af vores produkter her på Frøsnapperen.

      Det er vigtigt at være forsigtig ved håndtering af stærke chilier. Brug handsker, når du håndterer dem og har du ikke det, så vær forberedt på, at selv grundig håndvask ikke fjerner capsaicinen fra dine fingre. 

      Det er en virkelig smertefuld oplevelse af gnide sig i øjet med en capsaicin-finger og træffer du en dag undertegnede i et muntert selskab kan det være, jeg fortæller om den gang, jeg var til herre-middag hos den ungarske ambassadør til Syrien. Jeg var ikke vant til chili, men vi fik ungarsk gullash med tørrede chili, som man selv knuste over suppen med fingrene.

      Og så skulle jeg på WC...

      Dyrkning i Danmark

      Selvom Danmark har et tempereret klima, er det stadig muligt at dyrke chili med succes. Her er afslutningsvis lidt korte, praktiske råd til dyrkning:

      Forspiring
      Start med at forspire frøene indendørs fra jan til marts (jo stærkere chili jo tidligere). Brug en god, veldrænet såjord og sørg for, at frøene får rigeligt med varme (mindst 22 °C).

      Efter fremspiring
      Når de små planter er kommet frem, bør du flytte dem til et køligere sted med masser af lys - brug evt. vækstlys. Hvis der er for varmt i denne periode og for lidt lys, bliver planterne ranglede.

      Udplantning
      Når frosten er ovre, kan planterne flyttes til drivhus eller beskyttede steder udendørs. Chili trives bedst i drivhusforhold, hvor temperaturen er højere og mere stabil.

      Pasning
      Chiliplanter kræver regelmæssig vanding, men de må ikke overvandes. Brug gødning med højt indhold af kalium for at fremme blomstring og frugtsætning.

      Høst
      De fleste chilier kan høstes fra juli til september. Frugterne kan enten bruges friske eller tørres for langvarig opbevaring.

      Overvintring
      Nogle sorter kan overvintres, hvis de bringes indendørs og placeres et lyst og køligt sted.

      God fornøjelse med dyrkningen!

      /David