Frø til pastinak

Pastinak er en nærende og virkelig lækker rodfrugt, med en sød og nøddeagtige smag. Pastinak er nem at dyrke fra frø og kan overleve selv i barske vejrforhold. Pastinakrødder kan bruges i en bred vifte af kulinariske kreationer, fra cremede supper til ristede grøntsagsretter. Læs mere om pastinak nederst på denne side.

    Filtrer
      2 produkter

       

      Pastinak - middelalderens kartoffel

      Pastinak er en af de grøntsager, der har været dyrket virkelig længe i Europa og faktisk er det ikke helt skævt at sige, at den havde kartoflens plads køkkenet før kartoflen kom hertil fra sydamerika.

      I middelalderen var pastinakken en vigtig kilde til energi i vinterhalvåret, og den blev både kogt, bagt og tørret til opbevaring. 

      Pastinakken ligner ved første øjekast en hvid gulerod, men smagen er helt sin egen: Sødlig, nøddeagtig og let krydret – især efter en gang frost, som fremhæver dens naturlige sukkerindhold.

      Den er uundværlig i supper, gryderetter og i ovnbagte rodfrugtsblandinger, men den kan også bruges rå i salater eller som mos og til puré.

      Stigende popularitet

      Pastinakken kommer nok næppe til at tilbageerobre sin trone fra kartoflen, men det er alligevel en afgrøde, som i sigende grad er populær i de danske køkkener - og køkkenhaver. Måske fordi der er kommet mere fokus på nordisk mad, klimavenlig kost og gamle sorter.

      Dyrker du pastinakker fra frø skal du være forberedt på, at de kan have en ganske lang spiringstid, men det er sådan set også det eneste, der kan være lidt irriterende. Når de først er spiret passer de sådan set sig selv og giver et godt udbytte.

      Pastinak er rig på kostfibre, folat og C-vitamin og indeholder mindre stivelse end kartofler. Læg dertil, at det er en af de afgrøder, du bare kan lade stå i haven vinteren over og så har du en selvskreven kandidat til drømmen om bare lidt mere selvforsyning og kortere vej fra jord til bord.

      God fornøjelse med dyrkningen!

      /David