Porren er en såre almindelig, men alligevel fascinerende grøntsag. Den er så livskraftig, at det nærmest er ubegribeligt. Selv i køleskabet, efter høsten, ligger en porrer og vokser videre som om intet var hændt og skærer du roden af og sætter den i vand - og senere ud i haven - så får du atter en porre!
At dyrke porrer fra frø er nemt
Ligesom mange køber sætteløg er der også mange, som køber bakker med små porreplanter og udplanter dem. Det er der sådan set ikke noget i vejen med, men jeg har en fornemmelse af, at mange mest gør det fordi de tænker at porrer er besværlige at dyrke frø. Det er de ikke!
Det eneste, du skal gøre er sådan set at bredså porrefrøene i en bakke (meget lig dem, du køber) og så sikre dig, at de små planter ikke bliver udsat for frost. De vokser langsomt til at begynde med, men inden du ser dig om, har du porrer klar til udplantning - i hvad der givetvis er en langt bedre kvalitet end de porreplanter, du køber i supermarkederne.
Sommerporre og vinterporrer
En porre er en porre - hvad enten det er en sommer- eller vinterporre. Forskellen ligger i hvor hurtigt de vokser og hvor hårdføre de er overfor frost.
En sommerporre er udviklet til at vokse hurtigt og blive høstet i sensommeren, mens vinterporrer vokser langsommere, bliver større og kan klare til tider imponerende meget frost. Denne egenskab er også en af årsagerne til, at porrer har været en del af de danske køkkenhaver i århundreder: Jo flere grøntsager, man bare kunne lade stå i haven vinteren over jo bedre.
Sådan er det vel sådan set også i dag, hvor de færreste af os har plads til eller mulighed for at opbevare store mængder grøntsager under tag vinteren over.
God fornøjelse med dyrkningen!
/David