Hvilke grøntsager kan jeg så i februar?

Februar måned er en måned, jeg egentlig har det lidt ambivalent med.
På den ene side kan man tydeligt mærke, at det livgivende lys er på vej tilbage og en vindstille dag med høj sol, kan man nærmest bilde sig ind, at det er forår.
Næste morgen vågner man så op til rendyrker vinterrædsel!
Februar er sidste måned, hvor plantelys er en nødvendighed. Når vi kommer til marts er der lys nok til, at du kan forspire uden kunstigt lys - hvis du altså har vinduer der vender mod syd.
Nødvendigheden begynder at melde sig
I såkalenderen for januar og december lagde jeg vægt på, at det mest var måneder for de utålmodige. Der er absolut fordele ved at gå så tidligt i gang - og jeg gør det selv - men det er for de fleste afgrøders vedkommende strengt taget ikke nødvendigt.
Det begynder at ændre sig jer i februar, hvor vi for nogle afgrøders vedkommende går fra "nice to" til "need to", når det gælder forspiring. Du skal med andre ord i gang!
Det gælder f.eks.
Artiskok
Aubergine
Chili (de superstærke varianter)
For artiskok gælder, at den er flerårig i milde vintre, så du kan naturligvis vente, så den senere og så høste første gang næste år. Men du kan altså godt nå en høst allerede i år, hvis du kommer i gang med at forspire.
Aubergine kan teknisk set også vente, men det er en plante - og en grøntsag - som udvikler sig meget langsomt og kommer du for sent i gang er det min erfaring, at du bruger en masse plads på en meget, meget mager høst. Hvis jeg ikke får sået aubergine i februar, så dropper jeg det som regel det år.
Februar er absolut højsæson for såning af chili. Det gælder især, hvis du har ambitioner om at prøve kræfter med de superstærke chilier som Carolina Reaper, Bhut Jolokia Rød, eller nogle af habanero-varianterne.
De stærke chili skal bruge adskillige måneder på at udvikle sig og hvert efterår kan man i havegrupper på Facebook se folk, der i september lægger billeder op af chiliplanter, de har gået og puslet om hele sommeren, men er kommet alt for sent i gang med, og som spørger om råd til hvordan de kan få modne chilier inden vinteren.
Det bedste råd er: Sørg for at komme i gang tidligt nok!
Alt det andet
Ud over de ovennævnte afgrøder er det også smart at komme i gang med forspiring af peberfrugt i februar. Ikke så meget fordi de eller ikke når at modne, men mere fordi du kan få en rigtig lang høst, hvis du kommer tidligt i gang.
Og så er der alt det andet... Det er ikke småting, du kan gå i gang med i februar og du behøver ikke at fortvivle, hvis du ikke har plantelys og ikke har planer om at investere i det.
Der er jo ingen, som siger, at du behøver at så d. 1. februar. Hvis du venter til slutningen af måneden arbejder tiden med dig og har du endda en lys og kølig placering, hvor dine små planter kan stå efter fremspiring og hvor risikoen for, at de bliver ranglede ikke er så stor, så kan du få et rigtigt godt forspring
Noget af det jeg selv sår i februar er:
Flere kål (ud over dem, jeg såede i januar)
Løg
Porre
Bladselleri & knoldselleri
Spinat i massevis
Bladbede
Salat & rucola
Jeg sår overhovedet ikke i store mængder, for det har jeg slet ikke plads til indenfor. Jeg dyrker i øvrigt heller ikke grøntsager for at blive selvforsynende, men fordi jeg nyder det.
Både det at se noget gro, men også at kunne tilføre husholdingen nogle gode, sunde, hjemmedyrkede grøntsager. Lidt har med andre ord absolut ret!
Alle afgrøderne nævnt herover kommer jeg også til at så senere på året. For nogles vedkommende - f.eks. løg og porrer - med henblik på at gemme til vinteren og i meget større mængder. Det, jeg sår i februar skal derimod høstes så tidligt som muligt.
Spinat er dog en undtagelse i forhold til mængder. Spinatfrø er billige, så dem forspirer og udplanter jeg nærmest konstant fra slutningen af februar. Når vi kommer lidt længere frem sår jeg også direkte - hist og pist og allevegne i drivhus såvel som have - som en slags forafgrøde.
Det ender altid med, at jeg har så meget spinat, at vi ikke kan spise os igennem det. Men hellere det end at have for lidt!
Skal du forspire i februar - eller passe sofaen?
Hvis du ikke skal dyrke aubergine, stærke chili eller artiskok, er forspiring i februar så besværet værd?
For mit eget vedkommende er svaret: "Ja". Men jeg skal være den første til at indrømme, at det mest er for at rykke grænserne for hvad der er muligt i Danmark, at jeg gør det.
God fornøjelse med dyrkningen - eller sofaen!
/David
Skriv en kommentar