Hvilke grøntsager kan jeg så i marts?

Når kalenderbladet bliver vendt og der står "marts" i toppen, er det ved at være den tid, hvor det egentlig er nemmest at skrive, hvad man ikke skal så frem for, hvad man skal så.
Når dét er sagt, så må du endeligt tage ordet "skal" med et gran salt, for selvom foråret officielt går i gang og det på sociale medier ser ud som om, at alle er meget længere end dig selv, så er det stadig kun marts og der er et laaaangt haveår foran os - specielt hvis vi får et af de år, hvor september bare er én lang sommer.
Du skal ikke vælge til - du skal vælge fra
Jeg er selv typen, der mere end én gang er vågnet op og har tænkt: "Guuud, det er marts! Jeg skal så alt! NU!". Det er en farlig impuls, når man har adgang til et gigantisk lager af frø og alle de såbakker, man kan drømme om. 3 uger senere står man nemlig med et massivt pladsproblem.
Helt overordnet kan man sige, at du i marts - specielt når vi kommer hen mod slutningen af marts - strengt taget kan begynde at forspire snart sagt alt.
Det er i marts, at der for første gang er lys nok til, at planter kan klare sig i vindueskarmen uden kunstigt vækstlys. Dog bør planter som chili, peberfrugt og i særdeleshed tomat stadig have et tilskud lys. Særligt i begyndelsen af måneden og i perioder med gråvejr.
Men du kan ikke være sikker på, at vejret lige egner sig til at rykke såbakker og potter på friland eller i drivhus - for ikke at sige at begynde at plante ud - når de frø, du har sået, pludselig er rigtige planter, som har brug for plads.
Problemet bliver mindre og mindre jo længere frem i marts vi kommer, men generelt må man sige, at marts handler om at vælge de afgrøder fra, som du ikke vil risikere at skulle finde plads til indendørs og så fokusere på dem, som du gerne vil kunne høste hurtigst muligt.
Hvad skal du forspire?
Alle de afgrøder, jeg har nævnt i såkalenderen for februar er stadig relevante. Det gælder især kål, som vi er meget glade for hos Frøsnapperen.
Derudover er der tro andre grøntsager, som jeg gerne vil have i gang hurtigst muligt og det er:
Bladselleri
Knoldselleri
Knoldfennikel
Bladselleri og knoldselleri er, for nu at sige det ligeud, dødbesværlige. De stiller store krav til deres omgivelser, hvilket du kan læse om i vores såvejledninger: Bladselleri - Knoldselleri.
Der er nok nogle, som vil sige at det er for sent at så knoldselleri i marts, men vores knoldselleri 'Di Verona' er en tidlig sort, som ikke skal bruge mere end 5 måneder (som om det ikke var nok!) på at udvikle sig, så det kan rent faktisk godt lade sig gøre at starte i marts - men gør det i begyndelsen af måneden
Knoldfennikel er god at få startet op i marts også fordi det er en afgrøde, som bedst klarer sig i ydersæsonener - de tåler ikke en varm sommer, hvor de går i stok så snart du ser væk fra dem.
Tomat. Skal, skal ikke?
En af de afgrøder, som mange sår i marts - også undertegnede - er tomat. Men her skal du være opmærksom på, at sår du i starten af marts, så løber du en stor risiko for at få ranglede, tynde planter med mindre du har vækstlys, du kan supplere med.
Venter du derimod til slutningen af marts, så er er ikke den store risiko, for i april er der nok lys til at du i et sydvendt vindue ikke får ranglede tomatplanter.
Direkte såning i marts
Hos Frøsnapperen anbefaler vi generelt forspiring fordi de er en mere sikker metode - og nemmere at styre. Men der er naturligvis afgrøder, som også vi sår direkte (gulerødder, pastinak og lignende rodfrugter) og det begynder at være aktuelt i marts - også udenfor drivhuset.
Generelt er jorden stadig kold, men der kan være store lokale forskelle, så hvis din jord i marts kryber op imod de 8°C i 10 cm dybde, kan du overveje at så de første rækker af:
Det kan godt være, at det ender med en dårlig spireprocent, men frøene er så billige, at det i mine øjne er risikoen værd. En måde at snyde lidt med jordtemperaturen er i øvrigt at dække et eller flere bede med ukrudtsdug.
Det virker naturligvis kun, hvis solen skinner, men gør den det, så bliver der ganske godt varmt under sådan en ukrudtsdug og efter en uges tid, kan du meget vel have jord, der er klar til såning.
Boost jordens mikroliv med grøntgødning
Nu handler denne såkalender jo sådan set om, hvilke grøntsager, du kan så i marts, men jeg bliver alligevel nødt til at slå et slag for grøntgødning.
Andre kalder det "efterafgrøde", men det er en dum betegnelse, for det antyder, at det er afgrøder, man skal så efter andre. Sagen er dog, at de i høj grad også kan sås før!
Marts er måneden hvor jordens mikroliv for alvor begynder at vågne op. Det værste, du kan gøre ved din havejord er, at lade den ligge sort. Sørg for i det mindste altid at have jorddække i form af f.eks. græsafklip og blade eller endnu bedre: Sørg for, at der vokser noget.
Afgrøder som f.eks. 'Kællingetand' og 'Gul Sennep' kan spire ved helt ned til 4-5°C og de tåler endda let frost - dog vil de have godt af en gang 'fiberdug', hvis der er udsigt til alt for kolde nætter.
Du kan også så 'Gul Lupin' eller 'Blå Lupin', som har lidt længere udviklingstid, men passer godt til bede, som først skal bruges ud på sommeren.
Grøntgødningen er med til at få gang i din jord, rødderne løsner jorden og samler næring og når bedet skal bruges og grøntgødningen slås ned, er plantedelene med til at opbygge det vigtige hummus-indhold.
God fornøjelse med dyrkningen!
/David
Skriv en kommentar