Et er at skrive noget om tomater, akelejer eller græskar. Det er store nok emner. Men "krydderurter"? Det er gigantisk! Her vil jeg dog alligevel gøre et forsøg på at hitte rede i krydderurternes store verden.
En verden af smag - bogstaveligt talt
En krydderurt er ikke en botanisk betegnelse, men snarere hvad man kunne kalde en kulinarisk kategori af planter. En plante er en krydderurt, hvis blade, blomster, stængler eller frø anvendes som smagsgivere. Med andre ord: Hvis den bliver brugt som krydderurt, er det en krydderurt.
Den behøver ikke engang smage godt, hvilket vi er en kreds af borgere, der vil fremhæve koriander, som et fremragende eksempel på (undskyld til koriander-fans, men jeg kunne ikke lade være)!
Som bosiddende i Danmark ville vi leve et kulinatisk kedeligt liv, hvis vi kun måtte bruge krydderurter, som findes oprindelige vores nordiske breddegrader. Det er naturligvis udtalelse, man kan være rygende uenig i, men personligt ville jeg meget nødigt undvære alle de fantastiske smage, som krydderurter (og krydderier) fra varmere himmelstrøg har bragt med sig.
Vi har dog trods alt faktisk en del hjemmehørende planter, der tidligere har været brugt som krydderurter, men det er i dag nok er de færreste, der bruger dem. En af dem er løvstikke. Derudover er der f.eks. skovmærke, kvan, røllike og strandmalurt. Ingen f dem er dog i almindelig brug i dag - og vi sælger ikke frø til dem her hos Frøsnapperen.
1-, 2- eller flerårig?
Biologisk set er der faktisk meget få 1-årige krydderurter, d.v.s. krydderurter som spirer, blomstrer, sætter frø og dør på en enkelt sæson. Hos Frøsnapperen har vi vel sådan set kun frø til dild og karse.
Her i Danmark må vi dog, på grund af vores kolde klima, dyrke rigtig mange af de 2- og flerårige krydderurter som 1-årige fordi, de ikke tåler frost. Det gælder f.eks. basilikum og koriander. Sidstnævnte har jeg som ovenfor antydet et anstrengt forhold til, så den kommer ikke indendørs om vinteren, men det kan jeg godt finde på at gøre med basilikum og det er noget, du skulle unde dig selv at prøve!
En basilikum-plante, som bliver holdt frostfrit, bliver til en hel lille, velduftende busk og du kan virkelig få en stor og forgrenet plante ud af den, hvis du sørger for at nippe toppe, så den forgrener sig. Du vil i hvert fald kunne have en basilikum-busk 2 somre, men så vil den ofte miste livskraften. Thailandsk basilium, derimod, kan blive adskillige år gammel. Dem har jeg dog aldrig selv prøvet at overvintre.
Krydderurter er et stort hit hos insekter
I både min og Hannahs have er krydderurter noget, man finder hist, pist og alle vegne. Specielt oregano, timian, purløg, og salvie har plads i f.eks. blomsterbede, for de kan virkelig noget som blomster såvel som krydderurter. Når timian begynder at blomstre bliver det en fantastisk, tæt, lav busk, der er helt sat til med små blomster, der kan være i hvide, lyserøde og helt over i lilla nuancer.
Purløg er ligeledes et friskt indlag med den dens kuglerunde, lilla blomsterhoveder på en lang, slank stilk - ikke ulig trommestik-blomster. På Nordfyn, hvor Frøsnapperen holder til, er der flere landmænd, der producerer purløgfrø og en purløgsmark i blomst er virkelig et fantastisk syn!
Krydderurter i blomst er dog ikke bare smukke - de er også yderst nyttige for insekter og vilde bier, hvilket du kan forvisse dig om ved en lun dag i maj, at placere dig ved siden af en af dem. De summer af liv!
Det eneste, du skal være opmærksom på, når det gælder krydderurter og blomstring er, at smagen ændrer sig efter blomstring, hvor planten bruger sin energi på netop blomsterne. De kan typisk blive lidt mere bitre, seje (f.eks. stænglerne) eller miste smag.
Den udfodring løser jeg selv ved at have nogle krydderurter, som jeg primært høster fra, for på den måde at undgå, at de går i blomst.
Top 10 over krydderurter
Hvis du vil have flere krydderurter i din have, kommer her min personlige, ikke prioriterede, liste over, hvor jeg synes, du skal starte:
-
Persille (Petroselinum crispum)
En klassiker i alt fra smørrebrød til sauce, som det grønne drys eller i salater. Den er nem at dyrke, men det kan tage sin tid før den spirer. Til gengæld klarer den sig godt gennem vinteren og så blomstrer den på 2. år.
Persille fås både som bredbladet persille og som kruspersille. Skulle jeg vælge én ville det være den bredbladede, som typisk er lidt mindre grov. Til persillesovs er kruspersille dog den rette!
-
Purløg (Allium schoenoprasum)
Tidlig flerårig med mild løgsmag. God i dressinger og som drys på ægge- eller kartoffelmaden.
-
Timian (Thymus vulgaris)
En vinterhårdfør og intens flerårig plante. En af de krydderurter, jeg bruger mest - sammen med bagte rodfrugter i ovn, i supper, og saucer på brød o.s.v.
-
Oregano (Origanum vulgare)
Den vaskeægte middelhavssmag. Flerårig. Uundværlig i tomatsaucer og på pizza. Hos Hannah vokser den vildt i pletter på græsplænen. Hos mig vokser den overalt!
-
Mynte (Mentha spicata)
Hannahs og min absolutte favoritkrydderurt! Vi bruger stort set mynte hver dag: I te, salater, til Mojitos (som smager lige så godt uden rom), som smagsgiver i vand, i alskens madlavning (f.eks. kyllingefrikadeller) - fortsæt selv listen!
-
Basilikum (Ocimum basilicum)
Varmeelskende etårig, som du kan dyrke på friland om sommeren, i drivhuset i ydersæsonerne og indenfor hele året rundt. Basilikum findes i et væld af varianter, som du kan forvisse dig om her på siden.
-
Dild (Anethum graveolens)
Frisk og lækker smag. God til fisk, kartofler og syltning. Dild kan nogle gange være lidt svær i højsommeren og jeg har den sjældent hele sæsonen igennem. Til gengæld egner den sig godt til at blive hakket og frosset løst - så kan du altid tage et drys dild direkte fra fryseren.
-
Rosmarin (Rosmarinus officinalis)
Kraftig, flerårig, nåleagtig urt som er indbegrebet af vintermad. Rosmarin kan teoretisk ikke tåle særligt meget frost, men i min have bliver det snildt til en meterhøj busk uden at jeg gør noget specielt for at bekytte den.
-
Bønneurt / Sommersar (Satureja hortensis)
Det er nok ikke mange top ti-lister med krydderurter, hvor du finde bønneurt, men jeg vil gerne slå et slag for den! Den er perfekt til bønner, gryderetter og som mild timian-erstatning.
-
Salvie (Salvia officinalis)
En enormt dekorativ plante når den blomster. Den har en stærk smag, som de fleste danskere nok kun forbinder med den italienske ret Saltimboca, men det er en krydderurt, der fortjener at blive brugt til mere end det. Salvie er generelt virkelig god sammen med smør og kød, men også pastaretter.
Det, som ikke kommer med på min personlige top ti, er naturligvis koriander. Mange vil dog givetvis mene, det er noget mere vigtig end et par stykker af dem, jeg har nævnt, men det står også enhver frit for at redigere udvalget i sin egen have!
Hvad du end vælger af krydderurter til din have, så kan det kun bliver bedre end slet ikke at have nogen. Der er ikke meget, de slår friske krydderurter i maden!
God fornøjelse med dyrkningen!
/David