10 krydderurter, du bør dyrke

Lad mig starte med en indrømmelse: Jeg er elendig til at få brugt friske krydderurter! Jeg elsker at dyrke dem, men kommer som regel først i tanke om dem, når jeg er i fuld gang med madlavningen - og så virker det som en fuldstændig uoverskuelig opgave at gå ud i haven og hente dem. Købe-krydderierne ligger jo lige der i skuffen…

Jeg bliver dog bedre og bedre til at bruge dem og når Hannah og jeg laver mad sammen er det i hvert fald helt sikkert, at der kommer friske krydderurter i maden; for hende vil det være helt utænkeligt at bruge de købte krydderier.

Lad krydderurterne brede sig

Tidligere havde jeg et decideret krydderurtebed. Det er jeg efterhånden gået væk fra. Nu rykker placeringerne lidt rundt i haven alt efter, hvor der lige er plads fra år til år. De flerårige bliver under de rette forhold reelt til små buske og kan lige så godt stå i staudebedet.

Oregani i græsplæne

At fordele krydderurterne ud i haven har også den fordel, at man kan have samme krydderurt flere steder og lade nogle af dem blomstre. De er ofte meget smukke, når de står i blomst - og er meget populære hos insekterne.

Hos Hannah besluttede en oregano sig for nogle år siden til at etablere sig lige midt i græsplænen og vi kørte pænt uden om den med plæneklipperen.

Der trives den stadig aldeles fremragende og når den står i blomst myldrer det med liv. På et tidspunkt i løbet af efteråret bliver det skåret ned i  højde med resten at græsplænen og næste forår er den i gang igen.

Billedet er i øvrigt fra sommeren 2023 - to år senere fyldte den et 4 gange større område. Det er ikke mange planter, der kan konkurrere med græs, men oregano er en af dem, der kan!

Krydderurter er velegnet til dyrkning i krukker

Alle krydderurter kan dyrkes i krukker og er meget dekorative, så både på altanen og gårdspladsen er der god mulighed for at skabe en lille – eller stor - produktion af velsmag.

Dyrkning af krydderurter i potter gøres desuden nemmere (i forhold til så mange andre afgrøder) af, at mange krydderurter er ganske tørketolerante. Man behøver med andre ord ikke være over dem alle med vandkanden i samme grad som mange blomster.

I denne artikel har jeg samlet et forslag til de 10 krydderurter som efter min mening er de grundlæggende, man bør have.

Har du selv en krydderurt, du absolut ikke ville undvære, så smid gerne en kommentar i kommentarfeltet efter artiklen.

1. Mynte

Myntebed

Skulle jeg vælge én krydderurt at tage med på en øde ø ville det givetvis være mynte, som jeg blev forfalden til, da jeg mellem 1999 og 2007 boede i alt næsten 6 år i Syrien, hvor frisk mynte er en fast ingrediens i f.eks. te og salater.

Mit myntebed er et af dem, jeg passer mest nidkært i min have. Ikke et eneste stykke ukrudt får fodfæste der og jeg sørger for, at bedet konstant er godt vandet.

Foruden at hakke mynten frisk i salater og dressinger bruger jeg den til myntete – både frisk og tørret. Det meste at produktionen ender dog i mojitos; som oftest uden alkohol. Det er en fremragende sommerdrik og jeg synes faktisk, at virgin-udgaven er (næsten) lige så god som hvis man putter rom i.

Mynten visner ned om vinteren, men kommer igen næste forår.

2. Basilikum

Basilikum 'Genovese' - Frøsnapperen.dk

Basilikum ville give mynten kamp til stregen om pladsen ombord på båden til den øde ø! Jeg dyrker basilikum hele året igennem. Om vinteren i køkkenets vinduekarm, forår og efterår i krukker i drivhuset og om sommeren i krukker udendørs – eller direkte i jorden.

Jeg er nok mest til den klassiske genovese, men der er som regel også en en rød basilikum i min have og så er Hannah glad for citronbasilikum.

Køber man basilikum i poter i supermarkederne, så er det sådan nogle lange stængler med blade ud til siden. Dyrker du den selv, så kan du med fordel nippe toppene af når planten er 8-10 cm høj – så forgrener den sig og du kan faktisk, hvis du løbende nipper nye toppe – ende med at få en hel basilikumbusk.

3. Oregano

Oregano (Økologisk) - Frøsnapperen.dk

Oregano fik jeg for alvor øjnene op for som barn, hvor min familie flere år ferierede på den lille, græske ø Leros og den lokale taverna var meget rundhåndet med oreganoen på den græske salat.

I mange år bestod min snack efter at være kommet hjem fra skole af ristet toastbrød med smør, som smeltede ned i brødet, og et solidt drys tørret oregano ovenpå.

4. Timian

Timian - Frøsnapperen.dk

Timian er uundværlig i vinterens simreretter og det passer fint med, at den er ganske vinterhårdfør. Under en mild vinter kan du faktisk høste gennem hele vinteren og ofte skal der ikke mere end et par kviste i en ret.

 

5. Rosmarin

Rosmarin - Frøsnapperen.dk

Søger man på rosmarin på nettet kan man finde flere steder hvor der står, at den ikke kan overvintre udenfor. Det er altså en sandhed med modifikationer. Indtil omkring 2020 havde jeg i min have en rosmarin, som ikke alene overvintrede, men også blev virkelig stor. Det var faktisk en busk på omkring en meter i højden og 40 cm i diameter.

Den blev til sidst foræret væk fordi den fyldte for meget. Rosmarin er dog stadig en af de krydderurter, som jeg anser for at være helt essentielle – specielt i vinterkøkkenet.

6. Persille

Persille, bredbladet- (økologisk) - Frøsnapperen.dk

Persille tager efter min mening prisen som havens mest irriterende krydderurt! Det gør den fordi, den er så urimeligt lang tid om at spire. Vi taler helt op til en måned og i den periode har man nået at fjerne ukrudt både 2 og tre gange.

Når adskillige uger så er gået og der stadig ikke er kommet noget op begynder perioden hvor man går og spekulerer over, om det måske er slået fejl. Skal man vente lidt eller bare bide i det sure æble og så igen?

Min irritation til trods, ville jeg ikke undvære persille. Jeg har altid bredbladet persille i haven. Nogle år bliver det også til en række kruspersille, men det er lidt efter temperament.

7. Dild

Dild klassisk 'Mammoth' - Frøsnapperen.dk

Dild er persilles diamentrale modsætning hvad angår hastighed. På den tid det tager persillen at overveje, om den overhovedet gider at kigge op over jorden, kan man nærmest både så og høste dild. Når det er sagt, så kan dild faktisk være en lille smule vanskelig – specielt midt på sommeren hvor den nærmest går i blomst så snart den er kommet op af jorden.

Den hurtige spiring gør, at jeg sår dild hist og pist og alle vegne gennem hele havesæsonen.

8. Salvie

Salvie - Frøsnapperen.dk

Jeg kan virkelig godt lide salvie, men jeg er alt for dårlig til at få den brugt og jeg især dårligt til at få den bruge til andet end den sædvanlige sauce med salvie til kalvesteg – som vi i øvrigt nærmest ikke engang spiser en gang om året.

Men den står alligevel på min top 10-liste fordi den er flerårig, man kan høste fra den hele året hvis det er en mild vinter og fordi hvis jeg ikke har den får jeg den i hvert fald ikke brugt!

9. Estragon

Estragon - Frøsnapperen.dk

Igen en krydderurt som ikke blot jeg, men sikkert også mange andre bruger alt for lidt. For mange er estragon nok bare lige med bearnaisesauce og det er så dét.

Det er synd, for den er også fremragende at finthakke i salat sammen med f.eks. oregano eller basilikum, bruge til kryddereddike eller -olie til f.eks. grillmaden.

Lige som flere af de andre krydderurter her på listen er den flerårig og kan blive virkelig massiv. Jeg har selv en plante, som jeg hvert år er fast besluttet på at holde stangen, men på et eller andet tidspunkt kommer jeg til at kigge væk og når jeg ser på den næste gang har den bemægtiget sig om muligt endnu mere plads end sidste år

10. Kørvel

Kørvel

Her er der virkelig tale om en overset krydderurt, ja i en sådan grad, at den nærmest kan betragtes som glemt. Den eneste grund til, at kørvel ikke er gået totalt i glemmebogen er vel nærmest, at kokken Claus Meyer nærmest lader til at have gjort det til et af sine personlige projekter at holde den i live!

Dét projekt vil vi hos Frøsnapperen gerne støtte op om! Kørvel er en krydderurt, der har været en del af den danske køkken i århundreder, og det er en af de første krydderurter, vi kan få til at spire frem i det tidlige forår – midt i ”forårshungeren” hvor lysten til afgrøder fra haven er størst.

Og så er der jo lige elefanten i rummet...

Man kan ikke lave en liste over krydderurter uden at tage stilling til én bestemt en af slagsen. Der er en, som man enten har med og forguder eller en, som man absolut ikke har med. Jeg tænker naturligvis på koriander...

Koriander er ikke i min have og den kommer ikke til at være i min have. Af den simple grund, at den smager skrækkeligt! Punktum!

Når dét er sagt, så må jeg jo anerkende at ubegribeligt mange mennesker holder af og bruger koriander og er du en af dé typer, så har du med dette blogindlæg 11 krydderurter, du bør dyrke i din have.

God fornøjelse med dyrkningen!

/David


Skriv en kommentar

Vær opmærksom på at kommentarer skal godkendes inden offentliggørelse for at undgå spam-robotter

'

Denne side er beskyttet af hCaptcha, og hCaptchas Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.


You may also like

Sub Blog posts

Se alt
Example blog post
Example blog post
Example blog post